Iosub, Asociatii si Fiii

Au dreptate – just another WordPress.com weblog

Simte-mi logo-ul… Ecrane cu feeling si cutting edge pe bune

Posted by Cristofor Iosub pe 19, Martie, 07

logo-isfh.jpgIn The Economist din 10 Martie am gasit fascicolul trimestrial dedicat noilor tehnologii (The Economist Technology Quarterly). Ocazie de a imi adauga in vocabular un termen nou: Haptics. Hap… ce?

Citez: „The ultimate aim of haptics research is to find ways to simulate the feeling of any shape, texture or tactile sensation”. Ati ghicit, haptic „este atunci cand” adresam simtul tactil.

Pe scurt: se pare ca renuntam la butoane in favoarea touch screen-urilor, si noi scule ca iphone vor accelera acest trend. Dar sa pui degetul pe o suprafata de plastic e o experienta mai saraca (in informatie si nu numai) decat sa apesi un buton – incepand de la faptul ca nu face click-ul care te asigura ca a luat comanda. Uite-asa, apare nevoia de a simula senzatia tactila (care e o combinatie de efecte ale formei / presiunii / temperaturii pe care le transmite obiectul atins). Aceasa se relizeaza cu tehnologii MEMS (sisteme micro-electromecanice), dar daca tot incepem sa avem tehnologia, n-o sa ne oprim la a simula o simpla apasare de buton.

Unde bat aspiratiile acestei tehnologii? Un domn cercetator declara ca vrea sa ajunga sa redea senzatia atingerii blanii. La ce ar fi buna tehnologia? De exemplu, ai putea sa ai telefonul in buzunar si sa fie suficient sa atingi ecranul pentru a afla cine te suna.

Dati fuga la chioscul de presa, revista inca mai e pe raft, si daca sunteti dintre cei carora li se taie aerul daca nu afla primii de noile tehnologii, n-o sa va para rau.

Si daca chiar vreti sa fiti ca sa zic asa „in touch” cu tehnologia haptica, mergeti la International Society for Haptics. Daca aveti cumva pe acasa un mouse cu force-feedback de la Logitech (Wingman) puteti sa pipaiti logo-ul societatii pe net.

Anunțuri

2 răspunsuri to “Simte-mi logo-ul… Ecrane cu feeling si cutting edge pe bune”

  1. thanh ly phong net

    Simte-mi logo-ul… Ecrane cu feeling si cutting edge pe bune « Iosub, Asociatii si Fiii

  2. Asking questions are truly good thing if you are not understanding something entirely, however this post
    offers nice understanding yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: