Iosub, Asociatii si Fiii

Au dreptate – just another WordPress.com weblog

Apple, EMI si muzica DRM-free

Posted by Cristofor Iosub pe 13, Aprilie, 07

Saptamana trecuta s-au intamplat mai multe lucuri interesante in business si media. Unul dintre acestea, anume decizia EMI si Apple de a permite descarcarea de piese muzicale DRM-free din catalogul EMI pe iTunes, are implicatii pe termen lung asupra industriei muzicale, asupra bataliei dintre mp3 playere si celei dintre vanzatorii de muzica online.

Pentru claritate, iata un citat din comunicatul Apple: “EMI and iTunes are once again teaming up to move the digital music industry forward by giving music fans higher quality audio that is virtually indistinguishable from the original recordings, with no usage restrictions on the music they love from their favorite artists,” said Eric Nicoli, CEO of EMI Group.

With DRM-free music from the EMI catalog, iTunes customers will have the ability to download tracks from their favorite EMI artists without any usage restrictions that limit the types of devices or number of computers that purchased songs can be played on. DRM-free songs purchased from the iTunes Store will be encoded in AAC at 256 kbps, twice the current bit rate of 128 kbps, and will play on all iPods, Mac® or Windows computers, Apple TVs and soon iPhones, as well as many other digital music players.”

Mai intai o clarificare: DRM-free nu inseamna fara drepturi de autor (cum suna titlul de pe unul dintre fluxurile de stiri din Romania) si cu atat mai putin gratis, cum cititorii ar fi tentati sa deduca. Ce este DRM? Digital Right Management – in termeni simpli un sistem de codare care impiedica copierea muzicii cumparate de exemplu de pe iTunes sau Napster sau eMusic pe diferite mp3 playere si multiplicarea muzicii cumparate. Una peste alta, este un sistem prin care producatorii si detinatorii drepturilor de autor (marile case) incearca sa limiteze pirateria, in sensul larg al termenului. De pilda, atunci cand cumperi o piesa de pe iTunes (in formatul de fisier AAC – care este o alternativa la mp3 sau WMA), ea vine codata cu sistemul DRM al lui Apple (numit FairPlay) care impiedica copierea si ascultarea acelei piese pe alt device decat iPod. Muzica cumparata de pe Napster, ca fisiere WMA (windows media) vine si ea cu propria protectie DRM (PlaysForSure a lui Microsoft, ceea ce inseamna ca muzica „merge” doar pe mp3 playerele care au logo-ul PlaysForSure). eMusic este singurul vanzator major de muzica DRM-free, ceea ce aproape pe neobservate i-a adus in pozitia de numarul 2 dupa iTunes.

Marea problema (si avalansa existenta de proteste contra DRM) pleaca tocmai de aici: sistemele DRM protejeaza casele detinatoare de drepturi, dar in acelasi timp limiteaza semnificativ utilizarea personala a muzicii cumparate. De pilda, nu poti asculta muzica cumparata de pe un site decat pe anumite mp3 playere, si o poti copia pe un anumit numar de computere. Sau (pentru ca DRM nu este o protectie inventata de operatorii online) anumite CDuri nu ot fi ascultate pe anumite playere. In plus, cand decarci o piesa cu protectie DRM, automat banzatorul capata informatii despre computerul tau si profilul tau pe acel computer. Daca acestea nu erau suficiente rele, sa spargi o protectie DRM este usor pentru cine isi bate putin capul cu asta, ceea ce este unfair pentru toti simplii cumparatori mai putin educati tehnic. De aici, DRM a devenit pentru cumparatorii de muzica digitala un fel de unealta a lui Big Brother si o relicva detestabila.

Exista o miscare de amploare anti-DRM in multe tari ale lumii, nu doar in State. In Italia un grup de initiativa a fondat (exemplul meu favorit) site-ul no1984.org, cu conotatii si intentii evidente… printre care cea mai ambitioasa este „Sa oprim Windows Vista”.

Ce ofera propriu-zis iTunes: piese din intreg catalogul EMI in versiunea DRM-free ca alternativa la versiunea obisnuita cu DRM (care se poate utiliza doar pe iPod). Fata de versiunea standard, cantecele DRM-free (cu care practic faci orice vrei si le asculti pe orice device vrei) au o calitate a sunetului mult mai ridicata si costa cu $0.30 mai mult. Interesant, cantecele DRM-free nu sunt in formatul universal mp3 ci in formatul AAC, folosit de iPod si unele playere (nu toate) de la alte marci.

Steve Jobs reflecteaza la viitorul muzicii digitale de ceva vreme, si este foarte interesanta scrisoarea deschisa Thoughts on Music pe care a publicat-o in februarie. Miscarea facuta de Apple si EMI este un prim pas al unei posibile avalanse: cu muzica DRM-free pe iTunes, Apple isi deschide practic magazinul catre alti consumatori decat proprietarii de iPod. Acestia vor cumpara mai mult de pe iTunes in dauna altor vanzatori (Napster de exemplu, sau Zune MarketPlace al lui Microsoft). Mai departe, sub presiunea scaderii numarului de utilizatori, acesti alti vanzatori vor vrea sa includa in formatele lor AAC (pana acum ei vanzand sub alte formate, de exemplu wma, nu si AAC) – si ghiciti ce se va intampla – mai multi oameni vor gasi un argument si o ocazie in plus sa cumpere iPod si muzica in format AAC (DRM-free sau nu).

Batalia Apple vs Microsoft (de care este vorba in final) va avea un rezultat superb pentru noi toti: compatibilitate. Toate piesele, din orice sursa, vor „merge” pe toate playerele. Iar noi publicul meritam asta, nu un hatis de incompatibilitati hardware / sofware pe banii nostri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: