Iosub, Asociatii si Fiii

Au dreptate – just another WordPress.com weblog

Ai nevoie de o campanie pentru agentie? Angajeaza o agentie!

Posted by Cristofor Iosub pe 21, mai, 07

Agentiile de publicitate sunt branduri ca oricare altele. Singura diferenta fata de brandurile „obisnuite” este ca „produsul” lor consta in chiar crearea de branduri. Daca o agentie trebuie sa schimbe ceva la brandul sau, pare natural sa utilizeze propriile resurse pentru a face asta – dar nu este deloc obligatoriu. Cand spun „pare natural” ma refer nu numai la faptul ca pare lipsit de sens sa dai banii altcuiva pentru un serviciu pe care il ai in casa, ci si la situatia aparent jenanta in care te plasezi apeland la altcineva pentru ceva la care ar trebui sa te pricepi cel mai bine.

Totusi, nu este neaparat nici jenant nici lipsit de sens economic. Noi agentiile predicam clientilor ca valoarea noastra vine inclusiv din calitatea de a putea avea o opinie exterioara afacerii lor – si de aceea mai obiectiva si mai apropiata de realitate. Cand vine vorba de propriul branding si propria promovare insa, avem dubii apropo de asta.

Am citit recent despre doua cazuri in care agentii de publicitate au angajat alte companii sa se ocupe de imaginea lor: in Romania unde Mercury (care si-a schimbat numele in Mercury360) a lucrat cu Grapefruit Design pentru o noua identitate de marca, si in America, unde Campbell-Mithun a incredintat re-designul imaginii sale agentiei Cue (vezi articolul din AdAge).

Bineinteles o astfel de decizie (daca sa angajezi sau nu pe altcineva pentru imaginea propriei agentii) depinde de o multime de factori si nu este una usoara. Depinde de dimensiunea si reputatia proriei agentii in materie de brand building, de existenta unei alte agentii care sa poata prelua proiectul fara sa te puna intr-o pozitie inferioara, si nu in ultimul rand de propriile resurse. De cele mai multe ori proiectele de self-branding sau self-promo sunt ultimele pe lista de prioritati a unei agentii – pentru simplul fapt ca agentia are de facut asta pentru clientii sai, si niciodata timp pentru sine. Doar pentru acest motiv si tot este interesant sa te gandesti la cineva din afara… daca esti sigur ca nu-ti va dauna.

Reclame

2 răspunsuri to “Ai nevoie de o campanie pentru agentie? Angajeaza o agentie!”

  1. Monica J said

    Mai stiu de Friends Advertising care a angajat Millenium sa se ocupe de imaginea lor de agentie si de self promo pentru un an de zile. Amanunte sunt pe net. Oricum, Friends e o agentie foarte tare, dar na….haine pentru croitor la alt croitor, sau ma rog…la un creator de moda

  2. […] destepte pe care le promite clientilor? Razvan Varabiescu zice ca asa trebuie. Cristofor Iosub zice ca e tricky si ca nu intotdeauna e posibil. La Kinecto realizarea noului site a inceput in august 2005 (pe […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: