Iosub, Asociatii si Fiii

Au dreptate – just another WordPress.com weblog

Think big: Tim Smit si „monkey rules”

Posted by Cristofor Iosub pe 17, iunie, 07

eden-biomes.jpg

Am avut ocazia sa ascult zilele trecute la BBC un interviu cu Tim Smit, celebrul fondator si CEO al The Eden Project. Tim Smit, un anglo-olandez, este o persoana cu o cariera pasionanta: a devenit milionar ca producator de muzica si impresar, dupa care si-a urmat pasiunea de tinerete pentru arheologie si a recladit ceea ce el a numit „The Lost Gardens of Heligan„. Acestea au devenit in scurt timp o atractie turistica pentru toata Anglia, dupa care Tim Smit a inceput proiectul care i-a adus faima mondiala: The Eden Project. Pe terenul unei vechi cariere de argila abandonate, Tim Smit construit cea mai mare sera din lume, investind circa 80 mil. de lire obtinuti in principal de la Loteria Nationala si UE. Eden, aflat in sud-vestul Angliei (in Cornwall) este mult mai mult decat o sera. Este un complex de ecologie si entertainment, o viziune exceptionala a viitorului sustenabil, care atrage peste 1,2 mil. vizitatori pe an din toata lumea, si care ne vorbeste despre felul in care oamenii, plantele trebuie sa traiasca impreuna, dupa cateva secole in care specia noastra a crezut ca „domina” planeta, ca sa realizeze mai nou ca planeta nu e facuta ca sa fie dominata, si ca e mai inteligenta si mai puternica decat noi.

timsmit.jpgEi bine, ca sa nu uit de unde am pornit, Tim Smit are niste reguli de management aparent neobisnuite, numite „monkey rules”. Ceea ce face regulile lui Tim sa fie speciale este faptul ca multe din ele vin in contradictie cu modul de a opera al companiilor obisnuite (cele mari in primul rand). De ce se cheama monkey rules? Pentru ca, zice Tim, de obicei intr-o companie oamenii tind sa arunce maimuta de pe umarul lor pe umarul altcuiva (la noi i se spune „pisica”). Si exact asta este ceea ce Tim vede de evitat.

Cea care mi-a placut cel mai mult este legata de interviurile de angajare: toti candidatii trebuie in primele 10 minute ale interviului sa tina un moment de entertainment pentru cei care il intervieveaza. Sa cante, sa povesteasca, sa danseze – la alegere – dar sa poata sa-i distreze. Ideea fiind ca daca nu esti in stare sa distrezi 3 oameni 10 minute va fi mai greu sa distrezi 1,2 milioane de vizitatori pe an.  Cititi interviul pentru mai multe monkey rules, si poate va ganditi sa vizitati Eden, cum ma gandesc si eu de cand am auzit prima oara despre el.

Tim Smit ne da de fapt o lectie mai profunda de atat: ne face sa ne gandim daca am realizat ceva important sau nu. Si daca nu (cum e cazul majoritatii dintre noi) atunci sa incepem sa facem.

Apropo, pare ca nu sunt singurul intr-un mood meditativ zilele aseta. Colegul Alexandrescu scrie la randul sau despre lucrurile care conteaza – aici. Poate ar trebui sa ies cu el la o bere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: